The flood
Vedholmen Galleri, Os, Hordaland 2018
I utstillingen The Flood viser jeg en helt ny serie malerier og en skulptur.
Denne utstillingen er en motsats til flere av mine tidligere prosjekter som har hatt et romantisert og nostalgisk blikk på fortiden. I utstillingen The Flood beveger jeg meg i en mørkere retning enn tidligere og utforsker, gjennom maleri, et dystopisk verdensbilde og et kollektivt mørke. Flod, overflod, syndeflod. Jeg har hentet inspirasjon fra litteratur og film, samt fra nyheter generelt. Titlene på verken er inspirert av det litterære verker ”The year of the Flood” (Margreth Atwood) og den dystopisk filmen ”The Road”.
Bakgrunnsmaterialet for utstillingen er dokumentarisk bildemateriale tatt på en reiser i Albania og Namibia.
Albania var under kommunisttiden omtalt som verdens mest lukkede land, og diktator Enver Hoxha temmet sitt folk med frykt blant annet ved å sette opp ca. 800.000 bunkere. Disse står igjen som historiske og utopiske monumenter som aldri har hatt noen praktisk funksjon.
Det verserer mange myter omkring den forlatte tyske diamantgruvebyen Kolmannskuppe i Namibia: I forbindelse med bygging av jernbane i 1908, snublet en arbeider over en merkelig sten mange mil ute i ørkenen. Ikke lenge etter strømmet lykkejegere til fra store deler av verden. Det fulgte enorme rikdommer med diamantene, og snart hadde ørkenbyen sin egen opera, bowlinghall og noen hundre meter lang trikkelinje. I 1928 ble verdens største diamant noen titalls mil lenger sør. Mange av byens innbyggere ble revet med av diamantrushet som fulgte, og byen ble slik nærmest forlatt over natten. Nå står Kolmannskuppe igjen som en gigantisk spøkelsesby, men også som et symbol på kolonitiden, hvor naturen langsom har tatt over ved å begrave alle husene i sand.
Dokumentariske fotografier fra disse stedene er rammeverket for utstillingen. Disse fortolket gjennom maleri i store formater. Gjennom iscenesettelse i gallerirommet og samstillinger av motiver dannes det nye historier som ikke lar seg plasser i hverken tid eller sted.
Foto fra åpning, og de fleste av dokumentasjonsbildene: Thomas Johnsen