Algeri, Tunis og Tripoli
Byggegjerder i Vika Oslo, temporært prosjekt
Prosjektet er inspirert av Oslos tidligere favela; røverstaden som Vika ble kalt ble på midten av 1850-tallet, der både ekstrem fattigdom og lovløse tilstander var en del av hverdagen. Derfor ble gatene oppkalt etter det ville Afrika, og het på folkemunne Algeri, Tunis og Tripoli.
Prosjektet «Algeri, Tunis og Tripoli» er et stedsspesifikt og temporært kunstverk installert på byggegjerder i Vika, Oslo. Verket henter sin tittel fra de tidligere gatenavnene i området – navn som på 1800-tallet ble gitt til de mest utsatte og fattige strøkene i hovedstaden. Den gang ble Vika omtalt som «røverstaden», preget av lovløshet og nød. Gatene fikk navn som Algeri, Tunis og Tripoli – referanser til det ville og eksotiske Afrika i datidens forestillingsverden. Med dette prosjektet bringes Afrika tilbake til Vika – denne gang med respekt og kunstnerisk hyllest.
Veggmaleriene er inspirert av Ndebele-folkets husfasader i Sør-Afrika. Fargerike, geometriske mønstre malt direkte på vegg, utført av kvinner og båret av stolte tradisjoner. Maleriene uttrykker familie, stammetilhørighet og sosial status, og inngår som en naturlig del av hverdagsestetikken i Ndebele-samfunnet. Disse motivene er gjengitt i skala 1:1 og overført til gjerdemoduler i Vika, og hedrer en form for visuell kommunikasjon og motstand gjennom estetikk.
Parallelt løftes La Sape, «Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes» – flanørene fra Brazzaville i Kongo – frem som en annen form for visuell motstand. På 1920-tallet ble overdådig eleganse og fargerik dresskultur et stille opprør mot strukturell fattigdom og kolonimakt.
Prosjektet er produsert av Mesén som del av områdeløftet i Vika, og ble montert på byggegjerder i Ruseløkkveien. Maleriet er 45 meter langt og 3 meter høyt, Miriam Hald assistent under produksjonen.