NDIAKHASS

 

Jeg initierte og produserte gruppeutstillingen Ndiakhass på Interkulturelt Museum i Oslo, med to kunstnere basert i Oslo og fire med base i Dakar. Prosjektet startet i Dakar, Senegal, og ble videreutviklet i Oslo.

Med en felles forankring i Dakar utforsket de norske og senegalesiske kunstnerne ulike kunstneriske retninger – både globale og lokale. Sammen undersøkte vi krysspunktene mellom norsk og senegalesisk samtidskunst, og beveget oss bort fra ideen om en tradisjonell gruppeutstilling. I stedet utviklet vi en kollektiv tilnærming hvor dialogen mellom verkene skapte en helhetlig opplevelse for publikum.

 

 

Mitt bidrag til utstillingen, *Et teppe for Dakar*, er et resultat av et kunstneropphold i Saint-Louis, Senegal (2022), hvor jeg portretterte unge mennesker iført kopier av vestlige luksusmerker. Dette utviklet seg videre til en separatutstilling i Dakar. I *Et teppe for Dakar* er portrettene sydd sammen til én helhet. På baksiden har jeg brukt ulike tekstiler fra Senegal, bearbeidet gjennom quilteknikk og maleri.

 

Et sentralt element i prosjektet var en «designperformance» – et moteshow arrangert i forbindelse med åpningen av utstillingen. Kunstscenen i Dakar er ofte mer tverrestetisk enn i Norge, og kunstnere beveger seg sømløst mellom ulike disipliner. Designerne og kunstnerne Cheikha Sigil og Elizabeth Relin (WOWO), som jobber i skjæringspunktet mellom kunst og design, ble invitert til å lage et moteshow på Grønlands torg, rett utenfor Interkulturelt Museum. Dette var en del av å forankre utstillingen lokalt – og samtidig løfte nabolaget gjennom kunst i det offentlige rom.

 

Utstillingen inkluderte verk av Samba Fall (SE/NO), Ibrahima Thiam (SE), Fatim Soumaré (SE), Cheikha Sigil (SE), Alioune Badara Diop (SE) og Torunn Skjelland (NO). Felles for kunstnerne er at de arbeider både globalt og lokalt. Verkene deres står uavhengig av kjønn, tid og sted, og uttrykkene kan plasseres geografisk i mange deler av verden. Likevel deler de en lokal forankring i Dakar. Fire av kunstnerne jobber fra et afrikansk ståsted, én fra et europeisk, og én i det kulturelle mellomrommet – i diasporaen.

 

Takk til Oslo Museum og Interkulturelt Museum for et fantastisk samarbeid. Takk også til Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Bergesenstiftelsen og Oslo kommune for støtten.

Foto: Vernissage og Moteshow: Eirill Delonge

Dokumentasjon av utstillingen: Hanne C. Olsen

 

Les mer om utstillingen på Oslo Museum